Vanmiddag gaat Coinbase, een van de grootste handelsplatforms voor bitcoins en andere cryptovaluta, naar de beurs in Amerika. Dat belooft een ongekende feestdag te worden voor een handvol bestaande aandeelhouders, die plotsklaps tientallen miljarden waard zijn.
Uit gisteren gepubliceerde gegevens blijkt dat het bedrijf voor 223 miljard dollar (186 miljard euro) aan cryptomunten onder beheer heeft, meer dan 11 procent van de totale waarde van de markt. Met 56 miljoen gebruikers is Coinbase een megaspeler.
Hoog tijd dus om die positie om te zetten in klinkende munt via een beursgang.
Bijzondere beursgang
Maar niet op de traditionele manier. Bij een ‘normale’ beursgang bieden begeleidende banken voorafgaand aan de eerste handelsdag aandelen aan aan investeerders.
Op basis van de vraag vanuit de investeerders wordt er dan een prijs bepaald en de stukken worden verkocht. Vaak worden er nieuwe aandelen uitgegeven, zodat de opbrengst het bedrijf ten goede komt.
Niets van dat al bij Coinbase. Het bedrijf gaat naar de beurs via een zogenoemde ‘direct listing’. Dat betekent eigenlijk gewoon dat bestaande aandeelhouders hun stukken van het een op het andere moment kunnen gaan verkopen op de beurs.
Maar hoeveel aandelen ze verkopen en wanneer, staat ze vrij. En – niet onbelangrijk – alle inkomsten gaan dus ook naar de bestaande aandeelhouders, niet naar het bedrijf.
De beursgang is op deze manier dus vooral een kans voor de oprichters, directieleden en vroege investeerders om hun belang te gelde te maken.
Van 29 dollar…
De potentie om dat te doen, is nogal groot, zo blijkt uit documenten die het bedrijf heeft ingeleverd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Oprichter en ceo Brian Armstrong heeft bijvoorbeeld 39,6 miljoen aandelen in handen.
Die stukken waren al een fortuin waard, maar dat verbleekt waarschijnlijk bij de waarde na de beursgang. Tot nu toe konden aandelen namelijk alleen onderhands verkocht worden en een echte markt was er dus niet voor. De twee miljoen aandelen die in 2020 van eigenaar wisselden gingen gemiddeld voor een kleine 29 dollar van de hand.
Coinbase-ceo Brian Armstrong
…naar 250 dollar
Met die prijs was het totale belang van Armstrong zo’n 1,14 miljard dollar waard. Niet gek, maar het kan veel gekker. Technologiebeurs Nasdaq gaf gisteren een richtprijs af van 250 dollar per aandeel. Als dat wordt gehaald is Armstrong in een klap 9,9 miljard dollar waard (8,3 miljard euro).
En zelfs dat astronomische bedrag zou weleens conservatief kunnen blijken. In de eerste drie maanden van 2021 werden stukken onderhands verkocht voor gemiddeld 344 dollar per stuk. Als de koers daar vandaag in de buurt komt hebben de aandelen van Armstrong een totale waarde van 13,6 miljard dollar.
De volledige 11-koppige top van het bedrijf heeft aandelen in bezit ter waarde van meer dan 37 miljard dollar, volgens die berekening.
Dankjewel, particulieren
Op basis van de richtprijs wordt het totale bedrijf nu gewaardeerd op zo’n 65 miljard dollar. Maar sommige analisten denken dat het zelfs op 100 miljard dollar uit kan komen.
Die gigantische waarde heeft het bedrijf eigenlijk maar aan een ding te danken: de ongekende cryptoboom van het afgelopen jaar en het enthousiasme van gewone particuliere beleggers. 96 procent van de inkomsten van Coinbase zijn namelijk afkomstig van transactiekosten.
Hoge koersen, hoge winsten
Die zijn dan ook best aanzienlijk. Voor transacties met een waarde van minder dan 200 dollar geldt een vast tarief van 2,99 euro voor Europese gebruikers, plus 0,5 procent. Voor hogere bedragen geldt een tarief van tussen de 1,49 en 3,99 procent, afhankelijk van je betaalwijze, plus nog eens 0,5 procent extra kosten.
En daarmee wordt Coinbase dus heel snel rijk, als de koersen omhoog schieten en het aantal transacties de pan uit rijst. Ter illustratie: in 2019, toen de koers van bitcoin in een dal zat en de interesse in de munt laag was, leed Coinbase nog een verlies 30,4 miljoen dollar. In 2020 draaide dat om naar een dikke winst van 322,3 miljoen.
Logisch, want in 2019 werd er gemiddeld per kwartaal voor 21 miljard verhandeld. In 2020 explodeerde dat naar 38 miljard dollar. En van iedere transactie neemt Coinbase dus een hapje.
2021 verloopt spectaculair
Maar het kan allemaal nog veel gekker. Sinds begin dit jaar gaan de cryptokoersen pas echt door het dak. Eind januari betaalde je nog 30.000 dollar voor een bitcoin, inmiddels is dat al 64.000 dollar (53.000 euro). Dat zorgt ervoor dat bij Coinbase de kassa keihard rinkelt.
Alleen al in de periode januari tot en met maart werd er 1,8 miljard dollar omzet gedraaid, met een nettowinst van ergens tussen de 730 en 800 miljoen dollar als resultaat. In één kwartaal dus.
Ga je beleggen in Coinbase? Wees gewaarschuwd
Die complete afhankelijkheid van de stand van de markt, is ook meteen het grootste gevaar voor (potentiële) aandeelhouders van Coinbase, geeft het bedrijf zelf ook toe. “Onze resultaten kunnen en zullen significant schommelen door de volatiele aard van cryptovaluta”, schrijft Coinbase in de prospectus.
“Als de prijs of het volume daalt, worden ons bedrijf, resultaten en financiële positie geraakt.” Bovendien is de omzet ook voor het leeuwendeel afhankelijk van twee cryptomunten: te weten bitcoin en ethereum. Als de populariteit daarvan afneemt, is dat ook zeer slecht nieuws voor het bedrijf.