Inmiddels is het weer tijd om de actuele prijs voor de Bitcoin en de prijzen voor de top 25 cryptomunten vast te leggen. Daarnaast bekijken we wat de status ‘oversold’ betekent voor Bitcoin. Ook zoomen we in op opvallende Ripple-transacties en duiken we op een beursfraude in Turkije. Kortom, het was weer een roerige ochtend.
Zoals gebruikelijk beginnen we bij de actuele prijs van de Bitcoin en de actuele prijzen voor de top 25 cryptomunten.
Bitcoin stijgt licht in blijvend volatiele cryptomarkt
Op het moment van schrijven noteert de Bitcoin een prijs van EUR 45.738,51 ($ 55.057,19) en dat is 0,96% hoger dan gisterenmiddag.
We zien de afgelopen dagen dat de prijzen van cryptomunten erg in beweging zijn. Deze, in vaktermen volatiliteit genoemde, beweging is nog niet over. Aan de ene kant zien we snel stijgende koersen, zoals Uniswap (UNI), die in één dag een plus van 22,30% laat zien. Daar tegenover staan forse dalingen. Het diepste rood zien we bij Dogecoin (DOGE), dat 13,32% verliest. Op de website van tradeincrypto.com zien we dat er meer stijgingen van live cryptoprijzen in dubbele cijfers zijn.
De Bitcoin houdt dus het midden, maar daardoor verandert de analyse van de waarde van de munt.
Bitcoin is oversold, wat betekent dat?
Om te bekijken of een belegging, zoals de Bitcoin, te duur of te goedkoop is bekijkt men de Relative Strength Index (RSI). Hiermee berekent men over een bepaalde periode de stijgingen en dalingen van de koers van een belegging volgens de volgende formule: RSI = 100 – (100 / (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling)))
Hieruit ontstaat een indexering. Wanneer deze tussen 0 en 30 is noemt men de waarde ‘oversold’ en dus eigenlijk te goedkoop. Wanneer deze 70 of hoger is betekent dit dat de prijs te hoog is. Deze waardering is echter niet absoluut. Zo worden volumes niet meegeteld en blijven ook fundamentele factoren buiten schot. Hierom gebruikt men deze ratio vaak in combinaties met andere ratio’s en bekijkt men de divergentie (oftewel afwijking van huidige prijs). De divergentie is momenteel negatief aangezien de RSI daalt, maar de koers stijgt. De vraag is of dit ook duidt op een trendbreuk. We zagen gisteren dat dit niet het geval is. Beleggers die ‘goedkoop’ willen kopen zouden dus momentum kunnen zien nu de grootste cryptomunt oversold is.
Ripple (XPR) neemt voorzorgen
Naast de situatie van de Bitcoin is ook de situatie van de Ripple (XRP) opmerkelijk. In de afgelopen 24 uur hebben grote cryptobeurzen liefst 177,6 miljoen Ripple (XRP) verschoven. Met deze transacties, die goed zijn voor zo’n $ 2227 miljoen dollar lijkt men de munten buiten Amerika te brengen. Dit in aanloop naar het behandelen van nieuwe beschuldigingen die de SEC in de lopende rechtszaak heeft toegevoegd. Om eventuele beslaglegging of bevriezing van handel in Amerika te voorkomen nemen grote beurzen dus voorzorgen. Zoals we in de live koersen zien leidt dit (nog) niet tot negatief sentiment onder investeerders.
Is Turkse cryptobeurs Thodex kapot gefraudeerd?
Vanochtend ging de in Turkije bekende cryptobeurs Thodex ‘op zwart’. Plotseling konden gebruikers niet meer inloggen kondigde de cryptobeurs een onderhoudsperiode van liefst 5 dagen aan. Dit leidde uiteraard tot commotie aangezien de cryptobeurs 400.000 gebruikers heeft en meer dan 1,3 miljard dollar handelsvolume per dag omzet. Toen al snel bleek dat oprichter Fatih Ozer gisteren uit Turkije vertrokken was leidde dit tot speculatie.
Boze investeerders onder leiding van de bekende Turkse zakenman Oguz Evren Kilic zijn inmiddels een civiele procedure gestart en ook de openbaar aanklager van Istanbul is een onderzoek gestart naar mogelijk strafbare feiten. Waar zo’n fraudebericht vroeger de handel in cryptomunten sterk negatief kon beïnvloeden reageert de beurs nu nauwelijks meer en dat zien we ook vandaag.