Vrijdag - 22 November 2024 /

Bitcoin heeft een groot probleem als de technische opzet niet verandert en energiezuiniger wordt, zegt de medeoprichter van Ripple

Het milieuvervuilende aspect van de bitcoin lijkt hét nieuwe gespreksonderwerp te zijn geworden.

Chris Larsen, medeoprichter van de op drie na grootste cryptomunt Ripple (XRP), zegt in een recente bijdrage op de site Medium dat bitcoin afstand moet doen van de ‘proof of work’-technologie (PoW). Die wordt gebruikt om transacties op het digitale logboek van de bitcoin te verifiëren.

Andere verificatiemethoden zoals ‘proof of stake’ (PoS) zouden volgens Larsen beter zijn.

De door bitcoin gebruikte PoW-technologie is afhankelijk van computerkracht. Elke participant op de blockchain kan zijn/haar computer laten werken voor het netwerk. Je wordt dan een ‘miner’ genoemd. Voor het goedkeuren van transacties krijgt diegene een beloning in bitcoin.

Deze met elkaar concurrerende computers – want er kan er maar één de snelste zijn – verbruiken samen veel stroom. Uit een analyse van de Universiteit van Cambridge blijkt dat de bitcoin jaarlijks meer energie verbruikt dan heel Nederland, zo meldde de BBC in februari. Het energieverbruik zou een lineair verband hebben met de prijs.

Het alternatieve netwerk (Proof of Stake), waar onder andere de nieuwe versie van de op een na grootste cryptomunt ethereum straks op draait, is minder vervuilend, omdat er minder computerkracht nodig is voor het verifiëren van transacties.

Bij deze methode is de kans om de verificatierace te winnen niet afhankelijk van computerkracht, maar van het aantal cryptomunten dat je bezit.

Larsen vindt dat cryptomunten die gebruikmaken van de PoS-methode geprezen moeten worden voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

“Ik weet dat dit een gewaagd voorstel is, maar het is een serieuze discussie waard”, aldus Larsen in zijn opiniestuk: “Terwijl er gepassioneerde debatten zijn over Proof of Work versus andere verificatiemethoden, hebben we nu bijna een decennium aan data om dat te evalueren.”

De opkomst van andere verificatiemethoden

“Niet-PoW-gebaseerde cryptomunten zijn inmiddels goed voor 43 procent van de totale marktwaarde van cryptomunten”, aldus Larsen. “De meerderheid van de nieuwe cryptomunten die nu worden geïntroduceerd, kiest ervoor om Proof of Work te mijden. Het is duidelijk welke kant het opgaat.”

“Zo’n verandering is van cruciaal belang als bitcoin ‘s werelds dominante cryptomunt wil blijven”, waarschuwt Larsen. Hij merkt op dat dat terwijl de bitcoin steeds populairder wordt onder professionele en particuliere beleggers, veel voorstanders de negatieve milieu-impact negeren of bagatelliseren.

In dit verband heeft Larsen ook kritiek op de investering van 1,5 miljard dollar die autofabrikant Tesla deed in de bitcoin. Hiermee gaat Tesla zijn inziens tegen de eigen filosofie in om met elektrische auto’s een bijdrage te leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot.

Voorstanders van de bitcoin zouden het problematische energieverbruik van de bitcoin volgens Larsen als een grote bedreiging moeten zien.

Misschien ook interessant?

Breaking crypto nieuws PayPal maakt betaling met cryptocurrency mogelijk!

Wekelijks wordt er meer en meer crypto nieuws geschreven. Niet alleen over prominente cryptocurrency zoals Bitcoin, maar ook over kleinere projecten. Nu maart zo goed als voorbij is en de zomertijd is aangebroken, is het tijd om een […]

Lees meer

Crypto update: prijs Bitcoin boven $ 40.000,-. Strijd ETH en ADA

Inmiddels is de Europese handelsdag voorbij. Voor ons een mooi moment om de actuele prijs van de Bitcoin en de prijzen van top 25 cryptomunten te bekijken. Waarom breekt de Bitcoin weer door $ 40.000,-? […]

Lees meer

Roep om Bitcoin ETF blijft groeien in Amerika: Galaxy Digital meldt zich

Galaxy Digital wil graag een Bitcoin exchange-traded fund ( ETF) aanbieden. Daarmee meldt zich een nieuwe partij die dit financiële product als eerste wil lanceren in de Verenigde Staten. De toezichthouders bij de Securities and Exchange Commission (SEC) […]

Lees meer