AMSTERDAM – Cryptomunt dogecoin, ooit opgezet als grap, is vrijdag bij een prijs van $0,37 dik $48 miljard waard geworden.
Binnen een week werd dogecoin, in 2013 opgezet en vorig jaar omarmd door Tesla-baas Elon Musk met miljoenen volgers, tot zes keer meer waard.
De munt, die vooral in Azië als betaalmiddel wordt gebruikt, staat nu op de vijfde plek op de lijst met meest verhandelde cryptomunten bij Coindesk, een groot vergelijkingsplatform.
In een jaar tijd steeg de munt met 26.250%.
Grap
’Dogecoin is de crypto van het volk’, aldus Musk, sinds kort de op een na rijkste man op aarde. Zij heeft anders dan bitcoin van ruim $60.000 per stuk een lage koerswaarde van enkele dubbeltjes
Volgens de serieondernemer in technologie heeft dogecoin een heel praktisch concept: de software is zogeheten open source, zij is voor iedereen te gebruiken. En de munt maakt betalingen en andere transacties tussen personen mogelijk, zonder tussenkomst van een bank.
De verdere ontwikkeling van de munt van softwareontwikkelaars Jackson Palmer en Billy Markus ligt ogenschijnlijk stil, de munt is vooral gegroeid als gewilde belegging. Marktvorsers waarschuwen dat er eigenlijk geen onderliggende waarde in zit.
Oorsprong
Vanaf de start wilden Palmer en Markus, die ervan overtuigd waren dat nieuwe generaties nauwelijks onderzoek doen naar de werking van crypto’s als bitcoin, een zeer eenvoudig betalingssysteem opzetten met een eigen munt. Een snel betaalmiddel, meer hoefde het niet te zijn.
Hun systeem moest op internet tussen deelnemers vooral zeer eenvoudig te gebruiken zijn, als alternatief voor de in hun ogen dure banken en te complexe cryptomunten. Enige humor erbij zou het alleen maar aantrekkelijk maken onderling betalingen te doen.
De munt heeft daarom als meme of afbeelding een ogenschijnlijk goedlachse shiba inu-hond, een Japans ras. Daarvan ging vrijdag volgens platform Coindesk.com voor $62 miljard aan beleggingsgeld om bij aan- en verkopen.
Brokers die de munt aanbieden spreken van een ’ongekende vraag’. Dogecoin heeft ook als eigenschap dat het een snel netwerk heeft, waardoor transacties vlotter verlopen dan bijvoorbeeld bij bitcoin.
Vrijdag liepen overal digitale verkooploketten vast. De grote beleggingsapp Robin Hood kampte tot drie keer toe met een crash door uitgevallen software. Dat leverde boze reacties op: potentiële verkopers tastten urenlangs naast winst op hun crypto.
Tegelijkertijd daalde bitcoin, de belangrijkste van alle munten in gebruik, vrijdag met ruim 3%.