Vrijdag - 22 November 2024 /

Deze 3 cijfers zijn nu relevant voor de bitcoin (BTC) prijs

De bitcoin (BTC) prijs lijkt deze maandag te herstellen na de dip bij $31.107 op zondag. Welke statistieken zijn nu van belang voor de koers? We zetten een aantal on-chain indicatoren op een rij om meer inzicht te krijgen in de (veranderingen) van de koers.

1. Aantal gebruikers op het bitcoin netwerk neemt toe

Dip of niet, het aantal gebruikers op het bitcoin netwerk neemt toe. Glassnode gebruikt hiervoor de indicator ‘Bitcoin entities net growth’. Met een entiteit bedoelt Glassnode een ‘gebruiker’ van het netwerk.

Ze gebruiken een aantal andere kenmerken om te bepalen of achter één adres één entiteit schuilgaat of dat meerdere adressen achter één entiteit schuilgaat.

Logischerwijs gebruiken de meeste bezitters van bitcoin namelijk meerdere adressen. Een hardware wallet genereert een adres, maar een derde partij zoals een beurs of broker genereert ook een bitcoin adres waarop je bitcoin staat.

Deze metric is in de ogen van de onafhankelijke analist Willy Woo (niet gebonden aan Glassnode) een signaal dat de bullmarkt in tact is. Waarom? Zodra het aantal entiteiten netto groeit, betekent dat er meer mensen actief bitcoin kopen.

Hij zet zijn analyse kracht bij door te stellen dat het aantal entiteiten op het netwerk jaarlijks is verdubbeld sinds 2009. Zet die trend (van verdubbeling) door, dan is het netwerk nog aan een warming-up bezig en is deze huidige correctiefase slechts tijdelijk.

Conclusie: de vraag naar bitcoin stijgt, maar die herstellende vraag is niet direct terug te zien in de spotprijs. Niet elke entiteit koopt op een beurs bijvoorbeeld.

2. Instappers raakten in paniek

Maar de dip van de afgelopen week heeft ook slachtoffers gemaakt. Duizenden adressen raakten ‘leeg’ door de dip naar $30.000. Als je in korte tijd een groot deel van je inzet verliest, is dat schrikken.

Analist Lex Moskovski heeft in de onderstaande tweet speciale aandacht voor de groep ‘jonge’ adressen. Dat is een groep die voor het eerst bitcoin hadden gekocht, maar weer snel verkochten.

Het verklaart ook deels de dip: deze ‘zwakke handen’ hebben of de daling getriggerd (door teveel leverage te gebruiken) of werden getriggerd door de liquidaties (veroorzaakt door speculanten die teveel risico namen met leverage).

Door de vrije val van dit liquidatie event in combinatie met technische problemen bij handelsplatforms liet het herstel van de cryptomunt even op zich wachten op beurzen. Het nieuws vanuit China einde van de week (strengere controles van mining in China) deed de koers ook geen goed.

We zien juist contrair gedrag bij lange termijn houders (hodlers), die ongeacht de grootte van hun adres, wél bleven accumuleren met hetzelfde adres.

Deze metric is een combinatie van handelaren (bijvoorbeeld hedgefondsen) die wél verkopen in een hypecyclus en het granieten bestand van bitcoiners onder vrijwel geen beding verkopen en hun digitale goud niet in willen wisselen tegen cash of een andere asset (goud of vastgoed)

3. Whales met 10.000 BTC op de balans kochten de dip

Zoomen we iets meer in welk type entiteiten actief zijn in het kopen van de dip, dan zijn daar (ook) de grotere entiteiten tussen. Glassnode hanteert de term ‘whale’ voor elke entiteit die 1.000 bitcoin of meer tot hun beschikking hebben.

Maar ook in ‘whales’ zijn er weer gradaties. Glassnode heeft ook een metric waarbij de clusters met tussen de 10.000 en 100.000 BTC op de balans gevolgd worden.

Afgelopen woensdag, toen de koers dipte naar $30.006 kochten whales maar liefst 122.588 BTC. Voor het gemak uitgaande van een aankoopprijs van ~$30.000, dan is er voor ~3,7 miljard dollar aan digitaal goud ingeslagen.

Dat is de conclusie die analist en investeerder Anthony Pompliano trekt in zijn meest recente marktupdate.

Het waren met name assetmanagers en hedgefondsen die de dip kochten. Dat zijn fondsen en beheerders die namens vermogende individuen actief zijn in de markt. Het gaat om namen zoals MVPQ Capital, ByteTree Asset Management en Three Arrows Capital, zo meldt Cointelegraph.

Kyle Davies, medeoprichter van laatstgenoemde fonds, zei tegenover persbureau Bloomberg:

“Speculanten die geld leenden om te investeren in bitcoin, zijn tijdens de dip weggevaagd. Elke keer als we een fikse liquidatie van posities zien, is dat voor ons een signaal om te kopen. Het verbaast me niet als bitcoin binnen één week het verlies weer goedmaakt.”

Pompliano merkt terecht op dat de kopers voornamelijk uit het westen leken te komen. Want de bitcoin prijs op Coinbase lag $3.000 hoger in vergelijking met Binance en FTX, beide beurzen die meer in trek zijn bij investeerders uit Azië en Europa.

Een hogere lokale vraag is een resultante van een (veel) hogere lokale vraag dan aanbod. Ter verduidelijking: de prijs zakte door een serie van liquidaties van handelaren die teveel leverage hadden gebruikt en niet hadden gedacht dat de prijs onder de $40.000 zou zakken.

Een analist als Dilutionproof bevestigt de lezing van Pompliano.

Misschien ook interessant?

Bitcoin, Litecoin en Polkadot gaan in het weekend op zoek naar winst

Bitcoin, Litecoin en Polkadot schudden op weg naar het weekend een deel van hun recente verliezen van zich af De cryptomarkt leed deze week enorme verliezen, waarbij Bitcoin voor het eerst in weken onder het 50.000 dollar […]

Lees meer

Nieuwe aanval China haalt bitcoin onderuit

AMSTERDAM – Na een flinke opleving in de voorgaande dagen kreeg de digitale munt bitcoin het donderdag weer zwaar te verduren. De Chinese centrale bank speelde een grote rol bij de forse afkoeling. Op cryptoplatform Coindesk […]

Lees meer

PayPal omarmt Bitcoin nog meer

Je kon al via PayPal Bitcoins en andere crypto’s kopen, maar nu omarmt het fintech- bedrijf nog meer de digitale munten! De PayPals van deze wereld willen natuurlijk niet de boot missen. Crypto’s zijn big […]

Lees meer